fredag 29 mars 2013

Hudtyp


Hittade detta test via Crearome, väldigt intressant och givande!

Blandhy

Beskrivning
Här har vi då en kombination av fetare partier och partier som drar åt det mer torra hållet. Kanske efter den torra hudtypen den vanligast förekommande. Ofta förekommer det fetare partiet i den sk t-zonen, panna-näsa-haka, där man har lite större porer, vita och svarta pormaskar, enstaka finnar och plitor samt något grövre hud. Resten av huden kan alltså vara torrare, stramare och faktiskt lite finare i sin textur. Tyvärr ser både kunden, hudterapeuten och produktförsälj-aren bara ”orenheterna” och ger behandlingar och produkter därefter. För att få en balans i den blandade huden så utgår man alltid ifrån att först lösa den torra huden och det torra ytskiktet. Därefter kan man börja reglera och stimu-lera huden att bli mindre fet och bli mer ”ren” i porer osv. 

Att tänka på
Denna hud behandlas ”traditionellt” gärna som fet/acnehud, och blir då därefter, dvs inte bra.

Eteriska oljor
Följande eteriska oljor passar bra i hudvårdsprodukter för denna hudtyp: geranium, enbär, lavendel, tea tree, palmarosa, cederträ atlas, petit-grain, bergamott, neroli, lindblom, cypress, rosmarin verb., tim ger, ylang ylang

Vegetabiliska oljor
Följande vegetabiliska oljor passar bra i hudvårdsprodukter för denna hudtyp: mandel, aprikos, persiko, sesam, jojoba, oliv, vetegrodd, johannesört

Övrigt
Den här huden kan se ”fet” ut men känns ofta ett halvt till helt nummer för liten. Huden stramar och spänner men man är blank i t-zonen. 

Hudvårdtips
Kanske skall man titta över sitt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner osv har man högt intag av animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (s k transfetter) så bidrar de till problemet i huden. Börja byta ut margarin mot olivolja eller varför inte det nya ekologiska kokosfettet som är ett mycket bra alternativ i matlagning. Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask. Här kommer ett recept på en vårdande och rengörande mask för Dig med fet oren hy, peela gärna huden innan: 1) Ta några blad färsk persilja och ½ tesked grön lera, lägg i en mortel och mortla ihop kraftfullt till en grön smet, blir den för torr så i med mer persilja. 2) I en liten skål tar du 1-2 msk kesella, 1 tsk olivolja, två droppar eterisk olja av enbär - rör ihop och blanda ner persilje-lerröran till en jämn smet. 3) Lägg på väl rengjord hud i cirka 20 minuter 2 ggr i veckan (gör ny mask varje gång) skölj av med ljummet och sedan kallt vatten, badda huden med en hydrolat och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller fuktkräm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar